Trafik sigortası belirlenmesi, ülkemizde doğu, batı, kuzey, güney ayırt etmeden mutlaka yaptırılması söz konusu olan Trafik Sigortası olası kaza esnasında karşı tarafın uğrayacağı maddi manevi zararları karşılamak ve onları teminat altına almak amaçlı oluşturulmuştur. Hazine müşteşarlığı tarafından belirlenen standart teminatlarla her türlü sağlık, tazminat ve araç onarımlarını karşılayan bu poliçe türünün primleri belirlenirken pek çok kriterler göz önünde bulundurulmaktadır.
Trafik sigortası primleri sigorta şirketleri tarafından belirlenmektedir. Ödeme koşullarının, zamanlarının ve biçimlerinin kişiye özel olarak belirlendiği ve oluşturulduğu bu sistem, poliçelerin her sene düzenli olarak yeniletilme koşuluyla imzalanmaktadır.
Trafik sigortası primleri oluşturulurken göz önünde bulundurulan en önemli faktör aracın bulundğu şehirdir. Elbetteki trafik yoğunluğu yaşanan ve her an bir kaza söz konusu olabilen bu tür ortamlarda bulunan araçların primleri poliçeyi oluştururken etkin rol oynamaktadır.Taşıtın kullanım amacı (ticari yada bireysel) primleri etkileyen bir diğer faktördür.
Ticari amaçla kullanılan bir araç elbetteki sürekli trafiğin içinde olacağı ve her türlü sorunlarla karşılaşabilemesi an meselesi olacağı için risk altındadır. Bu sebeple Sigorta şirketi bu durmu da göz önünde bulundurarak prim belirlemesi yapmaktadır.
Sahip olunan aracın modeli yaşı ve markası da primlerdeki fiyat farkını etkileyen faktörler arasındadır.Araç kullanıcısının kaza tutanakları( daha önce kaç defa kazaya karışıp karışmadığı) yada hiç kazaya karışmaması sonucu geçen senelerde kazandığı hasarsızlık indirimleri prim fiyatlarında değişikliğe sebep olmaktadır.
Kişinin poliçelerini zamanında yeniletip yeniletmediği, ödemelerini düzenli yapıp yapmadığı da göz önünde bulundurulan bir diğer sebepler arasında gösterilmektedir.Trafik sigortasının yaptırılmaması yada zamanı geçen poliçelerin yenilenmemesinden dolayı aracın trafikten men edileceği unutulmamalıdır.